Članice MSV

Šaleško folklorno društvo Koleda (ŠFD)

Naziv: Šaleško folklorno društvo Koleda
Naslov: Prešernova 9a, 3320 Velenje
Tel: 041 219 360
E-mail: info@koleda.velenje.si
Spletna stran: www.koleda-velenje.si
Kontaktna oseba: Rok Vovk

Status organizacije: pridružena članica MSV

KRATEK OPIS ORGANIZACIJE:
Naloga folklornih skupin je gojiti plesno izročilo in druge folklorne prvine (pesmi, šege). Na ta način ga ohranjajo, seveda ne več v njegovem življenjskem krogu in prvotnih okoliščinah, saj je tam zamrlo ali pa izgineva. Ker izročilo predstavljajo javnosti, ga morajo prilagajati odrskim zakonitostim in se često posluževati rekonstrukcij. Med te se uvršča tudi Šaleško folklorno društvo Koleda iz Velenja, ki je v letošnjem letu obeležila svoj jubilej – 40. let delovanja.
V društvu je preko 60 aktivnih članov in nekaj »podpornikov«, ki pomagajo pri večjih projektih oz. nastopih. Imajo 5 sekcij oz. podskupin: otroško skupino, mlajšo skupino – začetniki, srednjo skupino, veteransko skupino (SOK) in starejšo skupino. Člani so zelo ponosni na svojo bogato »zbirko« folklornih kostumov in pa seveda na bogato »zbirko« plesnih ter glasbenih priredb.
Člani se redno udeležujejo nastopov doma in po drugih krajih Slovenije. Nikoli pa ne pozabijo na gostovanje v tujini (Španija, Turčija, Kitajska, Francija, ZDA, Tajvan …).

"Biti del folklore in član Šaleškega folklornega društva Koleda je nepozabna izkušnja. Gre za dinamičen način življenja, saj se vedno kaj dogaja, ali gre za nastope, predstavitve ali preprosto za druženje. Poleg plesa, dobre volje, novih prijateljev, spoznavamo slovensko ljudsko izročilo, ki je tako pisano in zanimivo. Šaleško folklorno društvo Koleda, ki je bilo ustanovljeno na leta 1971, je skupina, zaradi katere se ne bomo nikoli sramovali, nasprotno, vselej nam bo v ponos, saj njeni nastopi izpričujejo, da tudi ljudski ples sodi v kulturno zakladnico slovenskega naroda"

(Mirko Ramovš)