Aktualno

Začel se je evropski teden mladih

Osrednja tema je uporaba potenciala mladih kot ključ do aktivne participacije na trgu dela in v družbi. Njen namen je sporočiti, kako pomembna sta aktivna participacija v družbi in izražanje mnenja ter kako lahko razvoj novih spretnosti in pridobivanje znanj izven šolskih okvirov pomagata k večji zaposljivosti mladih.

ETM 2015 se bo začel z 2. evropsko konvencijo o mladinskem delu, na kateri bo sodelovalo približno 400 udeležencev iz preko 50 držav, nadaljeval pa številnimi dogodki na lokalnih in nacionalnih ravneh.

V Velenju bodo najbolj KUL dogodki za mlade. Preveri spodnji seznam ali pa hitro preglej med dogodki tukaj:

AKTIVNOSTI SREDIŠČA MLADIH IN OTROK (v Mladinskem centru Velenje)

Datum: 4.-7. 5. 2015
Kontakt: MC Velenje; info@kunigunda.si
Ciljna skupina: otroci in mladi
Več na: www.mc-velenje.si
Središče mladih in otrok Velenje: pomoč pri nalogi in učenju + interaktivne delavnice, družabne igre + zaposlitveni kotiček, info točka – Dan Evrope

KONCERT OB 70. OBLETNICI 2. SVETOVNE VOJNE (na Gradu Velenje, ob vznožju stare skakalnice)

Datum: petek, 8. 5. 2015
Kontakt: MC Velenje; info@kunigunda.si
Ciljna skupina: občani Mestne obline Velenje
Več na: www.mc-velenje.si
Na predvečer Dneva Evrope bomo obeležili 70. obletnico konca 2. svetovne vojne. Pripravili bomo kres in koncert. Natančen program je še v pripravi, pri projektu sodelujemo z Mestno občino Velenje.

FESTIVAL DNEVI MLADIH IN KULTURE

Datum: 4.-7. 5. 2015
Kontakt: Šaleški študentski klub; info@ssk-klub.si
Ciljna skupina: mladina
Več na: www.ssk-klub.si
Konec maja tradicionalno poteka največji študentski festival DMK. Tradicionalno večjih dogodkov zaradi tega sklopa dogodkov samostojno ne organiziramo, smo pa soorganizatorji festivala (logistika, ozvočenje, lučna tehnika, tehnične rešitve …).

1. – OTVORITEV 25. FESTIVALA DNEVI MLADIH IN KULTURE

Petek, 22. maj 2015 ob 17.00 – Stara pekarna, Staro Velenje 25.
Dneve mladih in kulture bomo tokrat otvorili na malo drugačni lokaciji in seveda z malo drugačnim programom kot smo jo vajeni. Ob 17.00 uri bomo v drugem nadstropju Stare pekarne v Starem Velenju pričeli z okroglo mizo na temo Alternativnih festivalov. Z gosti se bomo pogovarjali o začetkih in razvoju alternativnih festivalov, ter kakšen je njihov koncept v sedanjosti.
Ob 20.00 uri bomo nadaljevali s predstavitvijo nove 39. številke RIT – Racionalno izbrane teme, ki bo letos ponujala še več kritike in satire na aktualno družbenopolitično dogajanje.
Urednik Matevž Vogrinec poudarja, da se je ekipa piscev še okrepila in bomo lahko brali še več razmislekov in komentarjev študentov, ki se smejo objaviti le v RIT-i.
20.30 bo sledilo odprtje akademske razstave domačih študentov kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana – Anžeta Severja in Mihaela Novaka.
Mlada umetnika sta v Velenju že kar dobro poznana. Njihova prepoznavnost pa počasi narašča tudi v tujini, razstavljala sta v Berlinu, Balkanu, itd. Anže pa je v letu 2014 prišel pod okrilje kustosa Tevža Logarja, ki mu je preko Galerije Gregorja Podnarja odprl vrata v svet.
Anže Sever bo tokrat predstavil inštalacijo iz leč, ki si je ogledala že veliko galerij. Mihael Novak pa bo javnost presenetil s povsem novo razstavo, katere ne bo vredno zamuditi.

2. – ELECTRONIC FORTRESS

Sobota, 23. maj 2015 ob 20.00 – Velenjski grad in atrij gradu
Dnevi mladih in kulture predstavljajo največji in najboljši elektronski dogodek pri nas , ki se bo odvil na DMK-jevi tradicionalni lokaciji – Velenjskem gradu. Na tem butičnem dogodku bo na treh različnih odrih nastopilo 10 DJ-ev, ki bodo v različnih elektronskih žanrih poskrbeli, da se bo velenjski grad spremenil v pravo plesno utrdbo.
Glavni oder ''Atrium boutique '' bo presenetil z nastopom legendarnega slovenskega DJ-a VALENTINA KANZYANIA, kateremu bodo delali družbo še TONSKE, QUB, BRLEE in TICKO. Oder ''BLACKSMITH'' bo gostil ljubljanske DJ-e, BAKTO in BORKA, ki bosta z gramofonskimi ploščami poskrbela za nepozabne plesne ritme. ''CHAPEL STAGE'' pa bo nadziral CRAZY LEMON - DJ iz sosednje Hrvaške, ki bo z glasbenimi kolegi dodal piko na i takšnemu dogodku.

3. – ROCK NA GRADU

Sobota, 30. maj 2015 ob 20.00 – Grič velenjskega gradu
Rock koncert na Velenjskem gradu ima na Dnevih mladih in kulture dolgo tradicijo.
Nadaljevala se bo tudi letos, ko bodo ponovno nastopili novomeški rockerji Dan D, ki so ena najbolj prepričljivih in samosvojih rock zasedb pri nas. Po šestih letih od izida prejšnjega studijskega albuma in dobri dve leti od predstavitve projekta Tiho se letos predstavljajo s ponovno "električnim" projektom in albumom z naslovom DNA D.
Štiričlanski bend iz Zasavja Koala Voice trenutno predstavljajo eno izmed najobetavnejših v Sloveniji, saj je po zmagi na Špilligi nastopil na večjih dogodkih in festivalih. Februarja letos so izdali tudi prvi album z naslovom Kangaroo's a Neighbour. Žanrsko zastopajo od modernega popa, indie alternative, rocka 70-ih do progresije.
Turbofolk-punk rock glasbena atrakcija iz Zagreba Brkovi združuje dva zelo oddaljena žanra in odpira novo prenovljeno shemo dveh starejših glasbenih smernic. Od turbofolka uporabljajo značilna emocionalna besedila, združena z ostrino punk rocka in heavy metala. Albume objavljajo v samozaložbi, ker menijo, da z današnjimi tehnologijami in njihovo glasbo ne potrebujejo založnikov in managerjev. Trenutno spadajo med ene najbolj iskanih glasbenih skupin novejšega časa iz prostora bivše Jugoslavije.
Jeseni leta 2013 nastali lkalni death metal bend Carnifliate je dokončno podobo dobil marca leta 2014. Nastajati so začeli prvi avtorski komadi in tudi prvi koncert, ki je bil junija v sklopu festivala Park spet dogaja. Kljub kratkem obstoju so obiskali že nekaj odrov izven Velenja, med drugim pa so v Ormožu nastopili kot predskupina Noctiferii.
Replika je mlad lokalni rock cover band, katerega začetki segajo v leto 2010. Amadej Šuperger, Nermin Jukan, Jan Kolar, Tilen Šlogar in Robert Brglez preigravajo znane uspešnice denimo MI2, Šank Rock, Bjelo dugme, Parni Valjak, Guns N' Roses ipd.