Aktualno

Za nami je 5. Mednarodni medgeneracijski festival

V Velenju je dva dni potekal 5. mednarodni medgeneracijski festival Slovenija v Evropi - izkušnje in perspektive.

Univerza za 3. življenjsko obdobje Velenje, IPAK Inštitut za simbolno analizo in razvoj Velenje, Šaleško pokrajinska zveza društev upokojencev Velenje in Mladinski svet Velenje pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča festival organizirajo že petič. Letošnjo Vsebino so namenili aktualni evropski temi učeče se skupnosti, kot so: Skupnost smo ljudje, Aktivno staranje in medgeneracijska solidarnost, Prostovoljstvo za vse generacije in Evropsko leto državljanov.

Festival še posebej nagovarja skupnosti k negovanju socialnega sožitja med generacijami. Dediščina naše skupnosti je tista, na katere temeljih gradimo generacije, ki v njej sobivamo svojo sedanjost in prihodnost. Zapuščine imamo veliko, pomembno pa je, kako bodo prihodnje generacije nadaljevale in vanjo vtkale novo vrednost. Zavedamo se, da smo ljudje socialna bitja, ki za to, da rastemo in »gradimo«, potrebujemo drug drugega, so zapisali v vabilu.

Mednarodni medgeneracijski festival s svojo inovativnostjo ponuja možnosti konstruktivnega dialoga, srečanja stroke in civilne družbe, predvsem pa uvajanje idej in dobrih praks v skupnosti.

Letos mineva deset let vključitve države Slovenije v Evropsko skupnost. Sočasno je to leto tudi volilno leto za poslance v Evropski parlament. Torej zelo pomembno leto za državljane Slovenije, katerih kakovost življenja je precej odvisna od uspešnosti globalnega gospodarstva in različnih direktiv, ki se sprejemajo v parlamentarnem sistemu Evrope.

Prvi dan festivala so namenili diskusiji na okrogli mizi, na katero so povabili evropske poslance iz Slovenije in jih seznanili s pogledi mladih in tudi starejših na življenje v Evropi. Povabilu sta se odzvali Tanja Fajon in Zofija Mazej Kukovič in odgovarjali na vprašanja Barbare Kelher, predsednice Mladinskega sveta Velenje.

Drugi dan je bil namenjen predstavitvi primerov dobrih praks domačih in tujih strokovnjakov in ustvarjalni delavnici v iskanju možnosti izvajanja novih idej medgeneracijskega sožitja v Sloveniji in v Evropi; zdaj in v prihodnosti.

VIR: http://www.rtvslo.si/moja-generacija/novice/druzba/velenje-je-gostilo-5-medgeneracijski-festival/333210
Foto: Goran Petrašević in Mladen Blatnik