Aktualno

Vse najboljše naše Velenje!

Mestna občina Velenje je 20. septembra praznovala občinski praznik. Letošnje leto je za Velenje nekaj posebnega - je tudi jubilejno, saj mineva 55 let od uradnega odprtja novo zgrajenega mestnega središča in 750 let od prve omembe trga.

Območje današnjega Velenja je bilo prvič omenjeno leta 1250, trg Velenje pa se v dokumentih prvič omenja leta 1264. Nad starim trškim jedrom že stoletja gospoduje grad, ki je v zgodovinskih virih prvič omenjen leta 1270. V 16. stoletju je Šaleška dolina postala eno od središč protestantskega življenja na Štajerskem. Največja pridobitev tega časa je bila šola, ki so jo v Velenju ustanovili protestantje. V srednjem veku je bila Šaleška dolina zaradi velikega števila gradov (preko 20) znana tudi kot »dolina gradov«, ime pa se je ohranilo vse do danes. Leta 1801 je v Velenju izbruhnil velik požar, ki je upepelil celotni trg, skupaj s cerkvijo sv. Marije. Velenje je v tem obdobju predstavljalo le majhen trg, ki je po velikosti zaostajal za Šoštanjem. Leta 1889 je imelo le 364 prebivalcev.

NOVO VELENJE - VELIK USPEH!
Predvsem po letu 1950 se je ob bistveno povečanih zahtevah po premogu vedno bolj kazala potreba po postavitvi sodobnega mesta, ki naj bi nadomestilo sprva planirane male vrstne hiške za številne rudarje iz celotne Jugoslavije. Pod vodstvom tedanjega direktorja Rudnika Velenje Nestla Žganka so se ob sodelovanju projektantov Slovenija projekta iz Ljubljane z arhitektom Janezom Trenzem na čelu začeli oblikovati načrti za sodobno mesto, ki naj zagotovi domovanje za približno 30.000 prebivalcev. Moto N. Žganka, da naj imajo "... rudarji, ki preživijo pol dneva v temnih nedrjih zemlje kar se da svetla in sončna stanovanja ..." je z načrti projektantov postal sodobno modernistično mesto, s prostostoječimi objekti postavljenimi v velike zelenice.

Neverjetna rast naselja, ko je v borih dveh letih konec šestdesetih sredi zelenice zraslo več kot 20 mestotvornih objektov, je čudila vso tedanjo domovino, ki mu je 20. septembra 1959 podelila mestne pravice, na ta dan pa v Mestni občini Velenje praznujemo svoj občinski praznik.

vir: TIC Velenje

VELENJE - MESTO PO MERI VSEH
Velenje je najmaljše in peto največje mesto v Sloveniji. Še vedno raste in se razvija. Naše mesto je danes eno najmočnejših gospodarskih središč Slovenije. Stebri gospodarskega razvoja so energetika, kovinsko predelovalna in gradbena industrija, v zadnjem času pa se dobro razvijajo tudi okoljevarstvena, obrtniška in trgovska dejavnost.

Velenje se ponaša z najrazličnejšimi certifikati: Mladim prijazna občina, Otrokom prijazno Unicefovo mesto, Starosti prijazno mesto, Občina po meri invalidov in Prostovoljcem prijazno mesto. Velenje je mesto cvetočih idej, ki očara vsakogar ki ga obišče – bodisi z živahnim dogajanjem, bodisi z bogato kulturno in naravno dediščino.

MLADIM PRIJAZNA OBČINA
Leta 2012 je Mestna občina Velenje zaradi uspešnega izvajanja ukrepov s področja mladinskih politik prejela posebno priznanje – certifikat Mladim prijazna občina, ki občino nagrajuje za vse ukrepe, ki jih je izvedla, hkrati pa obvezuje, da bo še naprej izvajala in nadgrajevala ukrepe s področja participacije mladih, sistemskega ukvarjanja na področju mladine, izobraževanja, mobilnosti, zaposlovanja, stanovanjske politike, informiranja mladih in mladinskega organiziranja.