Aktualno

Taborniki RLG Pesje so mesec maj preživeli v znamenju 20. obletnice.

Taborništvo v Pesju letos praznuje 20 let

V soboto 21. maja 2016 so taborniki rodu Lilijski grič Pesje praznovali 20. obletnico delovanja. Slavnostna prireditev je imela tudi humanitarno noto. Zbirali so sredstva za letovanje socialno ogroženih otrok na morju.

Proslavo je otvoril častni vod ter izvedel pozdrav z zastavami, pod katerimi so se sprehodili vsi dosedanji načelniki, in starešina rodu. Prireditev sta povezovala mlada nadobudna tabornika. Obiskovalce je nagovoril ustanovitelj in prvi načelnik rodu Boštjan Bizjak, ki je predstavil same začetke rodu Lilijski grič. »Pri izbiri imena rodu smo bili pozorni na to, da bo ime povezano s taborništvom. Na specialni karti sem videl, da sta v Pesju kar dva Lilijska griča. Glede na to, da je lilija skavtski simbol, ni bilo več potrebno premišljevati o imenu«  je med govorom povedal Bizjak. Posneli so tudi kratki dokumentarni film, v katerem so predstavili še globlji vpogled v delovanje društva. Med dokumentarnim filmom se je marsikomu prikradel nasmeh na obraz, mlajšim zato ker so se prepoznali v filmu, staršem pa zaradi pogleda na svojega tabornika, kako uživa na taborniških srečanjih. Niso se pozabili zahvaliti tudi vsem, ki so pomagali pri delovanju in jim s priznanjem izkazali zaupanje.

Po proslavi pa je sledil slavnostni razrez trinadstropne torte, ter druženje ob glasbi z velenjskim rock bandom Replika.


Medgeneracijsko povezovanje med stanovalci iz Doma za varstvo odraslih in taborniki iz Pesja

Petek, 27 maj 2016, Dom za varstvo odraslih Velenje

Taborniki rodu Lilijski grič Pesje so tokratno petkovo druženje preživeli nekoliko drugače. Peš so se odpravili iz Pesja do Doma za varstvo odraslih Velenje, kjer so se družili s starostniki. Osebje v domu je tabornike toplo sprejelo. Mladim obiskovalcem in stanovalcem doma so pripravili različne igre, v katerih so se pomerili. Da je bilo vzdušje še bolj zanimivo so vsakega tekmovalca pospremili z glasnim navijanjem in spodbudnimi besedami. Izkušenost stanovalcev Doma za varstvo odraslih v metanju žoge na koš je premagala sicer močno zagrete tabornike. Po koncu iger so se taborniki zahvalili stanovalcem doma za tako topel sprejem in jim poklonili manjša darilca. Osebje v domu pa je tabornikom pripravilo sladko presenečenje. Skupno druženje je prehitro minilo, zato so se že dogovorili za ponoven obisk naslednje leto. Namen srečanja je bil medgeneracijsko povezovanje, razširjanje obzorij, sprejemanje drugačnosti in povečanje strpnosti. Poleg tega pa so tako stanovalci doma kot taborniki preživeli čudovito popoldne.


Trenutno v rodu poteka mesec dobrodelnosti. Do sredine junija zbiramo zamaške v vseh enotah vrtca Velenje, OŠ Antona Aškerca Velenje, OŠ Antona Aškerca Pesje, gimnaziji Velenje, gasilskem domu Pesje. Denar bomo namenili zavetišču za živali. Prav tako pa je proslava imela humanitarno noto, saj smo v zameno za izdelke, ki so jih izdelali otroci skupaj z vodniki zbirali prostovoljne prispevke. Zbran denar pa bomo namenili socialno ogroženim otrokom za letovanje na morju.

Besedilo: Rok Srša
Foto: Martina Hrastnik in Polona Krenker