Aktualno

PROSTOVOLJSTVO JE V VELENJU DOMA!

Prostovoljstvo je v Velenju doma že vrsto let. Najbolj se je začelo širiti v času nastanka in gradnje mesta, v 50. letih prejšnjega stoletja. Prebivalci takratnega trga Velenje, predvsem rudarji in njihove družine, so s skupnimi močni in željo po boljšem jutri, zavihali rokave in v le nekaj letih zgradili novo, sodobno in kulturno mesto, ki naziv mesta ponosno nosi že 55 let. V sedemnajstih letih (1947 - 1964) so možje, rudarji, žene in otroci z udarniškim in prostovoljnim delom skupaj opravili več kot 1 milijon delovnih ur. Ko vas pot zanese po našem mestu v parku, le postojte ob velenjskih spomenikih udarniškega in prostovoljnega dela: Sončni park so v večini uredile ženske; otroško igrišče je bilo v preteklosti eno najsodobnejših in zgrajeno v samo 20 dneh z 29.598 delovnimi urami Velenjčanov; Titov trg, ki je bil zgrajen skoraj dobesedno iz danes na jutri; prvi blok - Konjušnica in prva šola - OŠ Mihe Pintarja - Toledo, pa Kulturni dom in Delavski klub z Ljudsko univerzo,...

A tako kot v preteklem stoletju, se tudi danes med nami najde veliko prostovoljcev. Prostovoljce širom Velenja srečujemo na vsakem koraku in na različnih področjih; gasilci, taborniki, planinci, gorski reševalci, pripadniki civilne zaščite, prostovoljci na očiščevalnih akcijah, organizatorji dobrodelnih projektov,... Razlogov zakaj se posameznik odloči za prostovoljstvo je skoraj toliko, kot je prostovoljcev, a kljub temu je vsem skupno predvsem: zanimivo in samostojno delo; pomoč drugim; osebnostni razvoj in dobri odnosi (sprejetost, možnost za izobraževanje in medsebojno učenje, poznanstva, druženje, zabava in aktivno preživljanje prostega časa); občutek varnosti.

Vsekakor sem prepričana v to, da ni Velenjčana, ki ne bi osebno poznal vsaj enega prostovoljca! Pa najsi bo to sorodnik, prijatelj ali sodelavec. In ravno zato, da se prostovoljcem zahvalimo za njihovo nesebično delo, ustvarjanje boljše družbe in boljšega jutri, smo se v Mladinskem centru Velenje in Mladinskem svetu Velenje pred štirimi leti odločili, da izvedemo projekt Naj prostovoljec MO Velenje. Projekt je od samega začetka pod pokroviteljstvom župana MO Velenje. V letošnjem letu je natečaj Naj prostovoljec MO Velenje za leto 2013 namenjen trem skupinam, in sicer: posamezniki do 30 in nad 30 let ter naj prostovoljna organizacija.

Nominirajte svoje prijatelje, znance in sodelavce, ki s svojim prostovoljnim delom, zagnanostjo in predanostjo navdušujejo druge, da jim sledijo ter jim tako dajte dodatno spodbudo za njihovo nadaljnje delo. Natečaj poteka do 15. marca. Razpisno dokumentacijo in prijavnico najdete na spletnih straneh www.mladizaveleje.si,www.mc-velenje.si in www.velenje.si.

Naj bo to le preprosta zahvala za njihovo velikodušno delo!