Aktualno

Polnoletnica Kunigunda se je v devetih dneh predozirala kulture

Šestdesetglava zasedba mladih lokalcev v Velenju priredila 18. Festival mladih kultur Kunigunda – Koncerti, razstave, gledališke in plesne predstave, otroške delavnice, inštalacije, performansi in športni dogodki utripali med 20. in 29. avgustom – Več kot 150 domačih in 50 tujih umetnikov obiskovalcem pognalo kulturo po telesu

 

Festival mladih kultur Kunigunda je v soboto, 29. avgusta, zaključil svoj osemnajsti sklop dogajanja. Kot vsako leto poprej, je Kunigunda tudi letos raziskovala periferijo kulturne scene, na svoj oder postavljala drugačne in drznejše umetnike, rušila tabuje ter odpirala oči in ušesa.

Na 21-ih urbanih prizoriščih po celem mestu so Velenjčani lahko spremljali 30 kulturnih projektov, ki so jih postavili mladi za mlade v sodelovanju z več kot desetimi organizacijami, društvi, klubi in zavodi.

Že v okviru predfestivalskega dogajanja so Kunigundovci opozorili na sebe, ko so v okviru zaskvotanih koncertov zavzeli mesto – bend, oglašujoč festival, je namreč izvedel turnejo po trgih, parkih in spalnih naseljih, kjer so glasbeniki živo glasbo igrali kar iz kombija. Iz njegovih zvočnikov se je vila reklama za pestro festivalsko dogajanje, vključujoče vse od dih jemajočega performansa s suspenzijo in plesom ob drogu (Splet gibčnosti in bolečine), do eksperimenta reprogramiranja možganov (Sinergija). Projekta sta, tako kot drugi, navdušila domačine in tujce – v okviru 18. Festivala mladih kultur Kunigunda je namreč nastopilo tudi mnogo umetnikov iz tujine (ZDA, Velika Britanija, Turčija, Češka, Poljska, Ukrajina, Nemčija, Srbija, Hrvaška in Madžarska). Najštevilčnejša skupina tujcev je bila na Kunigundinem mednarodnem delovnem taboru Eksperimentalno gledališče, ki se ga je udeležilo deset mladih. Končni produkt je bila petkova predstava senčnega gledališča KUNIfoza metamorGUNDA – amor, partus, mors: Tudi ti si Kunigunda, ki je uprizorila Kunigundino univerzalno ljubezen in cikel življenja.

Na letošnjem festivalu je paradirala umetnost. V devetih dneh je namreč svoja vrata odprlo šest razstav po celem Velenju. Od samorefleksivne multimedijske razstave Yuliye Moline do veličastne otvoritve ekshibicije del domače akademske slikarke Alje Krofel na Velenjskem gradu, pa poklon pokojnemu soustvarjalcu Kunigunde Matevžu Času v Pekarni in nova obleka Galerije eMCe placa v obliki poslikanih longboardov. S Pocestnico pa se je »ready made« galerija naselila tudi v samo mestno jedro!

V večernih urah so obiskovalce na nogah držali koncerti. Z vseh strani glasbenega spektra so se po telesu pognale variacije punka, hip hopa, elektornike, reggaeja, metala, rocka in vsega, kar pride vmes, ali pa sploh nikamor ne spada. Po Kiši Metaka, High5, Inmate in Zaa na terasi kluba eMCe plac so za zaključek v Letnem kinu ob Škalskem jezeru poskrbeli Elemental, Mrigz'n'Ghet, The Bambi Molesters in Let 3, ki si z norim, energičnim zaključkom, polni hvale publiki in organizaciji polnoletnici Kunigundi zaželeli vse najboljše, domačinom pa zabičali, naj jo čuvajo še v prihodnje.

In jo bodo. Z njimi bo rasla naprej. Zaradi prekomerne doze kulture v žilo jo zdaj čaka konkreten enoletni počitek, preden se spet vrne na novo rundo, v ušesa, oči in srca, kot vsakič do zdaj.

Več slik si lahko ogledate tukaj.