Aktualno

Planinski izleti za študente

Hoja v hribe postaja vedno bolj razširjena oblika miganja in preživljanja prostega časa, tudi med študenti. Saj vsi vemo, kako je... Med vsem učenjem in izpiti si je potrebno nekako prezračiti glavo in eden izmed najboljših načinov je potep v višave, kjer ob čudovitih razgledih za trenutek pozabimo na faks in ostale obveznosti.

Ravno zato so si letos v Mladinski komisiji Planinske zveze Slovenije zadali, da bodo za študente vsak mesec organizirali en planinski izlet. Prvi izlet nas čaka že 11. aprila, ko se bomo podali na Belsko kopo.

Brez skrbi, vabljeni ste vsi, z ali brez statusa! ;)


Našo pot na ta zanimiv in planincem dokaj neznan vrh bomo pričeli na parkirišču pri Kopiščih, manjšemu naselju, ki ga opazimo na desni strani ceste le nekaj sto metrov naprej od gondolske žičnice na Veliko planino. Za ogrevanje se bomo najprej odpravili po gozdni poti proti Kopiščem, pri njenem koncu pa bomo zavili na široko in dobro vidno stezo, ki nas bo skozi gozd in mimo nekdanjih rudniških rovov železove rude peljala vse do grape pod Martinj turnom. Tu bomo zavili levo, se najprej povzpeli na manjše sedelce med Kopo in Varvanji, nato pa po nekajminutni hoji dosegli vrh. Sestop v dolino bomo opravili po isti poti, vmes pa si bomo ogledali še zanimive in strme stene Martinj turna. Za vzpon bomo porabili približno dve uri in pol, prav toliko kakor tudi za sestop – skupaj bo hoje torej okoli 5 ur. Tistim, ki bi želeli izlet nekoliko podaljšati, pa ponujamo še ogled soteske Predaselj, ki jo je na svoji poti izdolbla Kamniška Bistrica.

Kje in kdaj se zberemo: V soboto, 11. aprila 2015, ob 7.30 na parkirišču pred Hoferjem v Šiški (Celovška cesta, takoj za obvoznico).

Prevoz: Bo potekal z osebnimi avtomobili.

Stroški: Stroški za prevoz, ki se razdelijo po dogovoru z voznikom.

Obvezna oprema: Gojzarji, nahrbtnik, vetrovka, udobne dolge hlače, pulover, kapa in rokavice, rezervno perilo, malica in pijača, svetilka.

Prijave: Prijave potekajo na mogorevc@gmail.com, najkasneje do petka, 10. aprila, do 12. ure. Ob prijavi sporočite ali imate svoj avto in bi lahko peljali še nekaj ostalih udeležencev.

Slabo vreme: V primeru slabega vremena bo cilj izleta prilagojen razmeram.


Vodja izleta in informacije: Izlet vodita Matej Ogorevc (mogorevc@gmail.com, 041/483-924) in Nuša Verdev, vodnika Planinske zveze Slovenije.