Aktualno

KUNIGUNDA se je poslovila s prstom na srcu

Več kot 80 mladih Velenjčank in Velenjčanov je konec avgusta priredilo 17. Festival mladih kultur Kunigunda. Na 15-ih urbanih prizoriščih se je v 25-ih kulturnih projektih predstavilo okrog 180 artistov iz 14-ih držav. S prsti na srcih so pustili trajen pečat Velenju, občinstvu, nastopajočim, predvsem pa sebi.

17. festival mladih kultur Kunigunda, ki ga organizira Mladinski center Velenje v sodelovenju s 15-imi organizacijami, je v osmih festivalskih dneh v Velenju zgostil 10 koncertov alternativnih plasti vseh žanrov, performanse, gledališke in plesne predstave, likovne projekte, razstave in prostorske inštalacije, blade session in turnir trojk.

Predstavilo se je 23 bendov in glasbenih izvajalcev, na ulicah so uprizorili tri gledališke in dve plesni predstavi, odprli so kar 10 razstav, inštalacij in performansov ter priredili eno delavnico in dva športna dogodka.

Letos je festival bil še posebno mednarodno naravnan, saj je sodelovalo 40 artistov iz 14-ih držav: Dubaja, Azerbajdžana, Irske, Švice, Nizozemske, Poljske, Češke, Slovaške, Španije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Bosne in Srbije. Gostili so namreč metal legende Bližnjega vzhoda Nervecell, severne sosede God Hate Code, hrvaške Punčke, bosanksega Eda Maajko, srbske Brickwall Brigade, slovaškega državnega prvaka v beatboxu, irske študente plesa, gledališčnike iz cele Evrope in italijanski EVS prostovoljki.

»V imenu celotne ekipe 17. Festivala mladih kultur Kunigunda in 15-ih istosrčnih organizacij se zahvaljujem vsem, ki ste sprejeli mladinsko kulturno produkcijo. Pomagate nam uživati. Še posebno tistim, ki se jim alternativa gabi. Izzivate nas. Hvala, ker ste vztrajali v dežju, ker ste polomili Zlatka, ker ste nas tolerirali, ker ste z nami jedli kolačke in še posebno hvala, ker ste si mislili svoje. Ker ste reagirali. Pomagali ste nam, grdim račkom, da vam pokažemo, da vsi plavamo po isti reki. Hkrati vas vabim, da živite svojo grdoračnost s Kunigundino srčnostjo in se s predlogi, znanjem, zagnanostjo, kritiko, radivednostjo ali zato, ker pač lahko, pridružite festivalski ekipi. Ne bomo spremenili toka, se mu bomo pa zoperstavili.« Tina Felicijan