Aktualno

Danes je svetovni dan socialne pravičnosti

Generalna skupščina ZN je razglasila 20. februar za svetovni dan socialne pravičnosti. S tem dnevom želijo povečati zavedanje o problemih revščine, neenakosti med spoloma in socialne izključenosti.

V Evropski mreži za neodvisno življenje (ENIL) želijo izkoristiti priložnost in opozoriti na težek položaj hendikepiranih v družbi. "Na ta dan, ki ga praznujemo šele drugič, premišljujemo o pomembnosti socialne pravičnosti v naših prizadevanjih za stabilnejši, pravičnejši in varnejši svet. Težnja po socialni pravičnosti za vse ljudi je jedro prizadevanj Združenih narodov za promocijo razvoja in človeškega dostojanstva," je v sporočilu pred svetovnim dnevom pravičnosti zapisal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.


Posebne institucije so oblika socialne izključenosti

V ENIL pa ob tej priložnosti želijo opozoriti, da je tudi življenje hendikepiranih v posebnih institucijah oblika socialne izključenosti, ki je prevečkrat prezrta. V izjavi za javnost so izpostavili, da je stopnja revščine med osebami s hendikepom v Veliki Britaniji dvakrat, v Srbiji celo trikrat višja kot med ostalim prebivalstvom.


Za polno participacijo v družbi

Zato s peticijo pozivajo k zaprtju posebnih institucij za hendikepirane. Menijo, da bi morali ustvariti možnosti za njihovo ekonomsko neodvisnost in polno participacijo v družbi. Obračajo se na države EU in jih pozivajo k reševanju problema revščine in nepravičnosti, ki so mu še posebej izpostavljene osebe s hendikepom.

vir: www.siol.net