Aktualno

Danes je mednarodni dan mladih

Mladinski svet Slovenije (MSS) ob današnjem mednarodnem dnevu mladih opozarja na težave mladih v Sloveniji, ki se zaradi brezposelnosti ali dela v negotovih oblikah ne morejo osamosvojiti. Parlamentarne stranke pozivajo, naj se resno zavzamejo za reševanje teh težav.

"Osnutek koalicijske pogodbe, ki je prišel v javnost, predstavlja dober temelj in pozitivne smernice za reševanje težav mladih," je danes, na mednarodni dan mladih dejala predsednica MSS Tea Jarc. Toda smernice po njenih besedah niso dovolj. "Nova vlada bo morala dokazati, da misli resno," je opozorila.

V MSS, ki je krovno združenje nacionalnih mladinskih organizacij, so pripravili priporočila za novo vlado in jih poslali vsem parlamentarnim strankam ob začetku novega mandata. Vlada naj mlade začne obravnavati celostno, v ta namen pa je treba ustanoviti ministrstvo za mladino, ocenjujejo. "Menimo, da je to realno," je dejala Jarčeva.

V priporočilih opozarjajo, da je brezposelnost mladih največji problem, zato je nujno takojšnje uresničevanje Jamstva za mlade v celoti. Hkrati je treba pripraviti tudi načrt za izvajanje programa v letu 2015 in poznejših letih.

Delovnopravna zakonodaja mora izenačiti prednosti in slabosti zaposlitev za določen in nedoločen čas, poudarjajo v priporočilih. "Nenormalno je, da večina mladih dela v negotovih oblikah ali za določen čas, kar jim preprečuje najetje stanovanjskega posojila, osamosvojitev in oblikovanje svoje družine," je dejala Jarčeva. Zavzemajo se za odpravo neplačanega pripravništva, potrebne so tudi subvencije za zaposlovanje mladih na različnih področjih. Pričakujejo, da bo do konca leta sprejet nacionalni stanovanjski program, ki bo med drugim predvidel državno poroštvo za nakup prvega stanovanja in naselitev zdaj praznih stanovanj. Izobraževalni sistem se mora povezati s trgom dela in vključevati več prakse. Nujna pa je tudi ureditev študentskega dela, ki ga zdaj izkoriščajo tako delodajalci kot študentje, pravijo.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1999 razglasila 12. avgust za mednarodni dan mladih z namenom, da mladi ob tej priložnosti opozorijo na svoj položaj, vlogo in težave, ki jih imajo.

vir: http://nov.vecer.com/clanek.aspx?id=201408126051052