Aktualno

24. Dnevi mladih in kulture - 2. vikend

Praznovanje mladosti na vrhuncu

Šaleški študentski klub v Velenju že 24 let prireja najstarejši študentski festival v samostojni Sloveniji. Pretekli vikend so razmišljali o prekernem delugibanje Kolektiv je v duhu novega francoskega vala pripravilo svoj prvi dogodek, KUD Koncentrat je v sodelovanju z društvom Cogo odprl novo sezono razstavišča Pekarna, Šodr teater pa je uprizoril Rock kabaret, po katerem sta na terasi pred eMCe placem nastopila Srečna Mladina inZircuS. 

Ker je letošnji DMK posvečen razmisleku o aktualni problematiki mladih, predvsem nezaposljivosti in brezposelnosti, je ŠŠK na okroglo mizo Prekerno delo povabil Saša Furlana, Saša Slačka in Tiborja Rutarja. S svojimi prispevki obnovili Marxov razmislek o kontraproduktivnosti popolne zaposlenosti delovne sile in nujnosti obstoja rezervne industrijske armade v kapitalizmu ter ovrgli famo o prekernem delu kot novem zaskrbljujočem pojavu ter razmislili o alternativah. Tematika se je nadaljevala z odličnim Rock kabaretom, v katerem so liki delili svoje spomine na otroštvo, izpostavili zablode sodobnega družbenega sistema, se obregnili ob študentsko delo in življenje v nedogled ter individualizem.

Prihodnji vikend pa bodo poleg tradicionalnega koncerta na Velenjskem gradu prostor dali še literaturijazzu, odprli bodo Hišo bendov, predstavili revijo Racionalno izbrane teme – RIT in iz Kumrovca prinesli Štafeto modrosti.

Četrtek, 22. ob 21.00: Večer Erotične Poezije, Pekarna – staro Velenje

Nina Bizjak poskuša dokazati, da poezija ni dolgočasna. Sploh, če je erotična. Pripravlja večer ugledališčene poezije, prebarvan s čustvi in prežet s provokacijami.

Petek, 23. maj, ob 21.00: Rock na gradu, Velenjski grad

24 let po prvem koncertu se DMK tudi letos vrača na kraj, kjer se je vse začelo. Na odru bodo Elvis Jackson, Eyesburn, Can of Bees in Big Addiction. Koncert na gradu predstavlja enega izmed vrhuncev festivala.

Petek, 23. maj, ob 19.00: Jazz koncert – KUG Latin Ansambel & KUG Stage Band, Titov trg

Jazz ima na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Graz (KUG) dolgo in bogato tradicijo. Tam je bil leta 1965 ustanovljen prvi jazz oddelek v Evropi. KUG vse od tedaj ostaja ena izmed vodilnih evropskih jazzovskih šol, ki se neprestano razvija v prizadevanju pripraviti študente na življenje v glasbi.

Sobota, 24. maj, ob 18.00: Večer pred Dnevom, atrij Velenjskega gradu

Prihod Štafete modrosti iz Kumrovca, predstavitev nove številke revije RIT, zaključek natečaja Štafeta modrosti s kulturno-umetniško akcijo in pogostitvijo z dobrotami naše Mladosti.

Nedelja, 25. maj, ob 17.00: Otvoritev hiše bendov, Žoharjeva hiša v Starem Velenju

Slavnostna otvoritev prve slovenske Hiše bendov, v kateri so lokalni bendi dobili prostore za vaje, druženje in ustvarjanje. 

Facebook stran: https://www.facebook.com/sskdmk

Program: https://www.facebook.com/sskdmk/events

Polona Krenker - stiki z javnostmi 
041-627-404