Aktualno

18. Festival mladih kultur Kunigunda

Kaj je Festival mladih kultur Kunigunda?

Festival mladih kultur Kunigunda je projekt Mladinskega centra Velenje, ki je prvič ugledal luč dneva v letu 1998.
Bistvo tega neprofitnega festivala, ki je v celoti zrežiran in prirejen s strani mladih samih, je pripraviti nemonoton, raznolik kulturni program, trajajoč dober teden dni, ki je zanimiv zlasti mladim, ne dolgočasi starejših in ni preveč banalen za najzahtevnejše. Kunigunda omogoča nekonvencionalnim kulturnim praksam in mladim neuveljavljenim umetnikov vseh vrst, da stopijo iz ozadja in razburkajo vsakdan. Ni pristaš umetnostne segregacije (na nobenem izmed področij) in ne le, da podpira idejo drugačnosti, temveč jo poizkuša izpostaviti svetu. Osvobaja kulturo na urbanih prizoriščih v mestu. Dokazuje, da je alternativna kultura prav tako kakovostna, izpovedna, zabavna in katarzična kot tista, s katero se srečujemo ves čas.
Tu je, da šokira in predrami, vznemirja in zadovoljuje, zabava in izobražuje. Ni je strah stopiti na prste tistim, ki oči zapirajo pred vsem, izven glavnega toka. Tu je za vse – vse oči in vsak žep, saj je vstop na večino festivalskih dogodkov prost! (Izjema sta zaključna koncerta v Letnem kinu).

Kaj pa letošnje dogajanje?

Pri organizaciji praznovanja polnoletnosti festivala drugačnosti in alternativne kulture bo preko 50 mladih v sodelovanju z več kot 10-imi organizacijami, društvi, klubi in zavodi pripravili 30 takšnih ali drugačnih kulturnih projektov. Priložnost bo dobilo več kot 200 umetnikov z vseh področji, od tega pa jih bo več kot 50 v Velenje pripotovalo iz tujine (Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Turčije, Češke, Poljske, Ukrajine, Nemčije, Srbije, Hrvaške in Madžarske). Na sedemnajstih urbanih prizoriščih se bo na festivalu zgodilo naslednje:

Zvrstilo se bo 8 koncertov alternativnih plasti najrazličnejših žanrov, na njih pa bo nastopilo 23 bendov, skupin ali posameznikov.

Postavljenih bo 6 razstav na različnih prizoriščih po mestu, tudi v Pekarni.

Na ulicah in pločnikih si bo moč ogledati 5 gledaliških in plesnih predstav.

2 predstavi in ena otroška delavnica bosta poskrbeli za radoživost in nekoliko drugačno zabavo tudi za najmlajše člane velenjske mladine.

Pripravljene bodo 4 inštalacije in performansi.

Za ljubitelje literature bomo, poleg literarnega predavanja, organizirali tudi urbano bralnico, izposojevalnico in izmenjevalnico knjig na prostem – knjige bo moč najti na osemnajstih lokacijah po vsem mestu.

Za to, da ne bo razgiban le duh, temveč tudi obiskovalčevo telo, se bo poskrbelo na dveh športnih prireditvah.

Možen bo ogled dokumentarnega filma o zgodovini Festivala mladih kultur Kunigunda – Srčna leta (premiera filma vključno z uradnim praznovanjem rojstnega dne festivala pa bo tudi naš predfestivalski dogodek, v četrtek, 20. avgusta, ob 21.00 v Letnem kinu ob Škalskem jezeru).

Vse, ki si bodo skupaj z nami, letos tudi legalno, potiskali kulturo po žilah, med drugim čakajo:

  • Poklon preminulemu lokalnemu umetniku Matevžu Času z razstavo njegovih najudarnejših vidnih in slušnih sporočil v Brhki robatosti.
  • Samoproducirani performans o družbinem pogledu na človeka Stereotipnica, postavljen vsem na oči na glavni mestni promenadi.
  • Splet gibčnosti in bolečine, gibalno vizualni performans, kjer se bo ples ob drogu spletel s suspenzijo.
  • Pocestnica, del mednarodnega projekta »ready-made« galerij, kjer se kot deli umetniških objektov uporabi že obstoječa urbana oprema mestnega jedra.
  • Literarno predavanje in Knjigoizmenjebralnica, ki bo celotno mesto spremenila v izmenjevalnico, bralnico in izposojevalnico kakovostne literature na prostem.
  • Nori koncerti z imeni, kot so High5, Kiša Metaka, Mrigz'n'Ghet, Elemental, The Bambi Molesters in Let 3.
  • Turnir v inline hokeju s prostim vstopom za vse!

In še mnogo več! Letos gremo skozi srce!