Lokalno mladinsko delo

Zaključen 24. festival Dnevi mladih in kulture

Šaleški študentski klub je s pofestivalskim dogajanjem zaključil 24. Dneve mladih in kulture.

V sodelovanju z Matejem Voglarjem in Dejanom Požegarjem iz Mladinskega centra Velenje so priredili enodnevni miniaturni festival Sound Arson, ki je v Velenju potekal že večkrat v sklopu DMK-ja, njegov namen pa je predstavitev alternativnih načinov razmišljanja in življenja. Tako so v petek ponudili vegansko enolončnico, postavili so stojnice za menjavo reči iz druge roke in poslušali predavanje o suspenziji – obliki telesne umetnosti, pri kateri si oseba da prebosti kožo in se zanjo s kavlji obesiti v zrak. V glasbenem delu so na petkovem koncertu igrali štirje bendi – avstrijski sludge/metal/noise rock bend Home, prvi slovenski ženski doom bend Mist, hrvaški ženski metalcore bend Bleeding on Wednesday ter ajdovski punkrockerji Harry.

V soboto pa so se predstavil slovenski proizvajalci kitarske opreme, v sklopu Amp festa. Obiskovalci so lahko na dogodku preizkusili ojačevalce, efekte, ki jih v JaMit FX izdelujejo tudi po naročilu, ter kitare. Nekateri proizvodi pa so bili tudi posebno predstavljeni. Jalen Štremfelj, član ekipe JaMit FX, ki je organizator Amp festa pravi: »Povpraševanje po takšnih dogodkih je zadnje čase vse večje. Ljudje nas in naše efekte že bolj poznajo. Ogromno znanih glasbenikov naročuje efekte pri nas, na primer Big Foot Mama, Anže Langus, Manouche, Mi2, I.C.E. in ostala večina velikih bandov.« Matija Trček, prav tako član ekipe JaMit FX je še dodal: »Tudi Amp festov je vsako leto več. Čez leto jih razporedimo po vsej Sloveniji. Interes ljudi je velik, saj večina nima možnosti preizkusit takšnih efektov, ojačevalcev in kitar, prav tako pa nas lahko »pocukajo« za rokav in dobijo veliko uporabnih informacij.«

S tem se je končal še en izredno uspešen in obiskan DMK. V štirih tednih so obiskovalci lahko doživeli marsikaj, od erotike, gledališča, umetnosti, glasbe, okroglih miz, stand upa, socialističnega vodenja v atriju Velenjskega gradu do prve slovenske hiše bendov. V maju se je tako odvilo kar 17 dogodkov, ki jih je obiskalo 10.000 mladih in mladih po srcu, vsi dogodki pa so bili brezplačni.