Lokalno mladinsko delo

LIGNIT 3 POSVEČEN VELENJSKIM KNAPOM

Trinajst let po izidu Lignita 2 je ponovno nekoliko nostalgično po ponovni združitvi in predstavitvi velenjske klubske glasbene scene, pod okriljem Šaleškega študentskega kluba, nastala ideja o Lignitu 3.

Zajete so različne smeri glasbe, kar še enkrat več priča o hitrem, predvsem pa o obsežnem razvoju velenjske glasbene scene. S tem je Velenje ponovno dobilo strnjeno glasbeno obliko širokega obsega, ki zajema duh časa v katerem se glede na družbeno dogajanje razvija glasba, ki vse bolj bogati zgodovinsko zakladnico mesta s premogovniško zgodovino. Na dveh zgoščenkah, ki jih lahko kupite v eMCe placu ali na spletni strani www.lignit.si,  sodeluje kar 42 glasbenih ustvarjalcev s svojim avtorskim komadom.

Prvič je bil predstavljen na dvodnevnem koncertu 4. in 5. julija na Letnem kinu ob Škalskem jezeru. To je pravi praznik glasbe, saj se je na koncertu predstavljala vsa velenjska klubska glasbena scena. V petek zvečer hip hop- in elektronika, sobotni večer pa v znamenju jazz in rocka.

Petek, 4.7. ob 20.00  - HIP HOP in ELEKTRONIKA
MRIGO, 3320, NEMIR, KAOS EFFECT, 100TKA&MEETJAH, EKO,QUB, BERINIO, GRAYLOW, DIDAA, MMBASA

Sobota, 5.7. ob 20.00 - ROCK
INMATE, EKSTRAVAGANZA, KAOTIC BULLETS, KRVAVA ROSA, NAKAJIMA, ENTHEOGEN, FUGITIVES, CHIMERA, SOMTHING SMALL + premiera videospota Res Nullius - V vagonu raztrganih duš

Začetki Lignita kot kompilacijske plošče segajo v prejšnje stoletje, devetdesetih let.  Natančneje se je vse skupaj začelo leta 1998, pred enim od gostinskih lokalov v Velenju. Na eni zgoščenki je nastal LIGNIT 1, kjer se je predstavilo 11 glasbenih skupin. Čez tri leta je meseca aprila nastala  tudi druga kompilacija Lignita 2. Takrat je ideja prišla spontano in s seboj prinesla tudi nekaj sprememb in vsekakor veliko širšo zasedbo sodelujočih glasbenikov. Zainteresiranost je bila velika, zato so se odločili da pri Lignitu 2 posnamejo kar dvojno kompilacijo, kjer je sodelovalo okrog 30 glasbenih umetnikov.  

Brez rudnika, ne bi bilo Velenja, velenjske glasbene scene in ne LIGNIT- a 3. Zato oba predstavitvena koncerta, posvečamo, velenjskim knapom, njim- zaradi katerih LIGNIT JE!