Lokalno mladinsko delo

Dijakom ga dogaja

Dijaška sekcija Šaleškega študentskega kluba letos že sedmič organizira tradicionalni festival Park s5 dogaja – Začel se je v petek s svečanim plesom pred eMCe placem, trajal pa bo vse do 3. Julija

Festival Park s5 dogaja je eden izmed največjih in najobširnejših dijaških festivalov v Sloveniji. Njegovi začetki segajo v leto 2002, ko je v parku pred velenjsko gimnazijo prvič potekal dogodek Park dogaja, ki je nato za nekaj časa zamrl. Leta 2009 je bil ponovno obujen in od takrat naprej se izvaja vsako leto ob uradnem zaključku šolskega leta.

Za bolj kakovostno preživljanje prostih dni

Festival ponuja varno in brezplačno zabavo za vse obiskovalce, namenjen pa je predvsem dijakom. Letos se je dijaška sekcija potrudila in ustvarila najbolj obširen festival do zdaj. Zaradi slabe dostopnosti do parka ob prenovitvi velenjske promenade pa letošnji festival zajema še druge lokacije, kot so Titov trg, Letni kino ob Škalskem jezeru, skate park pred Rdečo dvorano in eMCe plac. Dogodki na teh lokacijah pa so primerni za čisto vse obiskovalce. Letos bo nastopilo več kot deset glasbenih izvajalcev različnih zvrsti – rock, metal, punk, jazz, elektronika ali reagge. Za gurmane bo spet serviran tradicionalni čili con carne, ljubitelji filmov bodo svoje dobili na filmskem večeru in športniki se bodo lahko preizkusili v baseballu, rolkanju ali pa v največjem obmetavanju z vodnimi baloni.

Začeli s stilom

Letošnji Park s5 dogaja se je začel pretekli petek, ko se je množica elegantno oblečenih mladostnikov ob polnoči zavrtela ob melodijah valčka. Potekal je namreč elegantni večer s polnočnim plesom, ki so ga dijaki poimenovali Fullclassyžur. Veljalo je pravilo večerne obleke, ki se ga je večina obiskovalcev strogo držala. Cel večer se je poslušala tradicionalna plesna glasba, ob polnoči pa je bil kljub padavinam, ki so do takrat na srečo poniknile, izveden polnočni valček, ob katerem je na terasi eMCe placa plesalo kakih petnajst mladih parov. Ples je trajal približno pol ure, nato pa se je zabava v oblekah nadaljevala vse tja, do druge ure zjutraj.

Festival se je nadaljeval tudi v soboto, ko sta ob uradni otvoritvi na terasi eMCe placa nastopila dijaški kvartet z dvema tolkalcema KungFu Vegan iz Novega mesta, ki je obiskovalce prepričala z bogato instrumentalno podlago in delno improviziranimi besedili, in lokalna skupina Facial Recievers, ki jo odlikujejo izjemni vokalisti.

Počitniški program

Ob uradnem zaključku šolskega leta so se pouka rešeni dijaki osvežili na največjem obmetavanju z vodnimi baloni na Titovem trgu, priredili pa so tudi skate contest in koncert State Of Fiction, Night Flight in Carnifliate. Danes de bodo bo dnevu državnosti podali na pohod na Koželj, v prihodnjih dneh pa uživali v glasbi. Jutri bo v eMCe placu black metal večer z bendi Cvinger, Kholn, Snogg, v soboto prirejajo športne igre ob reggae glasbi, v nedeljo pa bo v eMCe placu jazz koncert Tretji tir.

Besedilo: Tina Felicijan, Vid Hrovat
Foto: Dijaška sekcija ŠŠK